Dino Milinović

Marulov san

Povijesni roman

Marulov san vodi nas u Split na prijelazu iz 15. u 16. stoljeće. Mletačka se republika utvrdila u gradu, Osmanlije grickaju zemlje u zaleđu i opsjedaju Klis, jedno od posljednjih uporišta hrvatsko-ugarske kraljevine u Dalmaciji. Unatoč nepogodnoj političkoj situaciji i stalnim upadima, pljačkama i sukobima, u Splitu vlada živahna atmosfera ispunjena idealima humanističkoga razdoblja te prava glad za antičkim knjigama i starinama.

C. W. Gortner

Carica Romanovih

Povijesni roman

Carica Romanovih očaravajući je i dirljiv roman o životu carice Marije Fjodorovne, majke posljednjega ruskog cara. Raskošne palače i saloni Sankt Peterburga, kočije od zlata i kristala, krzna od hermelina i carska kruna Romanovih, potom bojišnice Prvoga svjetskog rata i boljševička čizma, a na kraju i pad Ruskoga Carstva – životna je to priča Marije Fjodorovne, ruske carice koja je pokušala spasiti carstvo.

Brenda Joyce

Ruža u oluji

Povijesni roman

Dok Škotskom bjesni rat, sudbina naslijeđa obitelji Comyn-MacDougall ovisi o jednoj ženi. Ostavši bez roditelja, mlada Margaret Comyn mora osigurati budućnost svoga klana dogovorenim brakom. Ali kad, nakon neprijateljskog napada, ovisi o milosti zloglasnoga Vuka od Lochabera, njena odanost i tajne želje stavljene su na kušnju. Kraljevstvo je na kocki.

Ishiguro Kazuo

Nokturna - pet priča o glazbi i sutonu

Povijesni roman

U svojoj sedmoj knjizi ugledni britanski pisac Kazuo Ishiguro u međusobno povezanim pripovijestima istražuje ideje ljubavi, glazbe i prolaznosti na različitim mjestima – Venecija, London, Hollywood...

Serge Berstein

Oni su stvorili mir

Povijesna monografija

Versailleski ugovor najpoznatiji je mirovni ugovor sklopljen na kraju Prvog svjetskog rata. Francuska, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija, Japan i Njemačka bile su ključne zemlje potpisnice. "Lakše je voditi rat nego uspostaviti mir."
Georges Clemenceau, govor u Verdunu, 14. srpnja 1919.