Bosansko kraljevstvo

Emir O. Filipović

Bosansko kraljevstvo

Povijesna monografija

Broj stranica:
400
Godina izdanja:
2018.
ISBN:
Biblioteka:
Nakladnik:
Mladinska knjiga Sarajevo

Knjiga sadrži cjelovit prikaz koji čitatelju približava bosansku banovinu i kraljevstvo, od njenog rođenja do preobrazbe u novu civilizaciju tijekom srednjega vijeka.

Iznimno lijepo i dokumentirano ispričane su brojne priče o banovima, kraljevima, bosanskim princezama na europskim dvorovima, vlastelinskim obiteljima, vjeri, umjetnosti, gospodarstvu, viteškim turnirima, urbanizaciji i gradovima, vojsci i bitkama, politici i spletkama koje ona sa sobom nosi, te raznim drugim zanimljivim usputnim pričama o značajnim ličnostima koje su obilježile to vrijeme.

Knjiga je podijeljena na uvodni dio, koji govori o rađanju Bosne, i pet sljedećih poglavlja:

Srednjovjekovna bosanska država, Vojska, Kultura,Vjera i Privreda.

U knjizi su prikazane najreprezentativnije povelje, bule, notarski zapisi i pisma. Tu su također umjetnički prikazi i portreti značajnih ličnosti koji se čuvaju u muzejima diljem Europe te fotografije brojnih stećaka i nekropola, kamenih ulomaka s grobnica, gradova te brojni prikazi motiva u kamenu. 

 

Knjiga obiluje unikatnim ilustracijama koje su napravljene rukom nekolicine izvanrednih umjetnika. A tu su i prikazi kraljevskih grbova i grbova plemićkih obitelji, rodoslovna stabla, povijesne mape, prikazi srednjovjekovnih bosanskih gradova, portreti bosanskih vladara, prikazi najznačajnijih bitaka, ukrasne bordure s autentičnim motivima i druge ilustracije.

 

Zanimljiv dokumentarac o povijesti stare bosanske srednjovjekovne kršćanske države pogledajte OVDJE.

 

Prijava na newsletter

Molimo Vas da ispunite svoje podatke kako biste se prijavili na naš newsletter.

Svi podaci su obavezni.