Kuba mojih snova

Chanel Cleeton

Kuba mojih snova

Povijesni roman

Broj stranica:
367
Godina izdanja:
2020.
ISBN:
9789534860144
Biblioteka:
Nakladnik:
Sonatina

Kuba mojih snova povijesni je roman u kojem se u formi fikcije prikazuju političko-društveni odnosi između Kube i Sjedinjenih Američkih Država šezdesetih godina. Nastavak je to romana Dogodine u Havani u kojem je opisan položaj jedne bogate obitelji tijekom Kubanske revolucije, dok ovaj predstavlja nastavak priče o toj obitelji u emigraciji.

Glavna protagonistica romana je dvadesetdvogodišnja Beatriz Perez, kći kubanskoga bogataša (vlasnika šećerane) koja s obitelji emigrira u Palm Beach na Floridi nakon dolaska Fidela Castra za kubanskoga predsjednika. Komunisti koji su na Kubi preuzeli vlast ujedno su nacionalizirali privatnu imovinu.

Izgubivši brata kojega je nova vlast umorila zbog protivljenja Castru, Beatriz odluči stupiti u CIA-u, obavještajnu američku  agenciju, kako bi dovela do svrgnuća Castra na Kubi i tako osvetila bratovu smrt.

To je i vrijeme početka tzv. Hladnoga rata između Rusije koja podupire Castra i SAD-a u kojem je upravo izabran John Kennedy za predsjednika. Uvučena u spletke kao tajna agentica saznajemo kako se Beatriz susreće s Castrom pokušavajući ga ubiti, a biva uvučena i u drugo ubojstvo - sovjetskog agenta, koje uspije izvršiti. Na račun CIA-e školuje se u Londonu i Miamiju gdje kao špijunka prikupljala podatke. Zaljubljuje se u Nickolasa Prestona, bogatog američkog senatora vodeći s njime tajni ljubavni život, odvojen od političkih previranja. No njezina obitelj želi da se uda za Eduarda, Kubanca i protivnika američke vlasti koji pokreće revoluciju na Kubi i organizira oružani sukob tzv. rat u Zaljevu svinja u kojemu Kuba biva poražen od američke vojske.

Nakon pet desetljeća vladavine Castro umire 2016. godine. Beatriz se ipak ne vraća na Kubu nego ostaje na Floridi. U poznim godinama opet se susreće s američkim senatorom Perasom. Oboje - sada već u umirovljenim godinama (ona kao diplomirana pravnica s bogatim iskustvom u raznim parnicama, a on s pomirbenim stavom da nikada nije postao predsjednik nakon smrti Kennedyja) - ostaju živjeti u kući u kojoj su se kao ljubavnici skrivali u Palm Beachu.

Pitko pisano, s dosta poglavlja, s odlično razrađenim likovima i dijalozima među njima, ovaj je roman pravi užitak za čitanje te ujedno dobar primjer za jednostavno razumijevanje osnovnih činjenica o događajima koji su se pojavili na Kubi dolaskom Fidela Castra na vlast.

 

O autorici:

Chanel Cleeton podrijetlom je s Floride, a odrstala je uz priče o egzodusu svoje obitelji s Kube nakon događaja povezanih s Kubanskom revolucijom. Magistrirala je političke znanosti, a doktorirala pravo. Nedvojbeno da je njezin privatan život uvelike utjecao na odabir teme za roman, kao i opisi likova sa stavovima koje zastupaju.

 

 

PREPORUKA:

http://historicart.com.hr/knjige/u-krilu-lava-727

Prijava na newsletter

Molimo Vas da ispunite svoje podatke kako biste se prijavili na naš newsletter.

Svi podaci su obavezni.