Misal kneza Novaka (iz 1368.)

Misal kneza Novaka (iz 1368.)

Povijesna monografija

Broj stranica:
544
Godina izdanja:
2020.
ISBN:
9789531428972
Biblioteka:
Nakladnik:
Mozaik knjiga

Vrijeme kada Europa još nije imala tiskarski stroj, nego su se knjige pisale ručno, a zatim prepisivale kako bi se umnožile, na području današnje Hrvatske nastala je prva rukopisna knjiga izravno iz pera krbavskoga i ninskoga kneza Novaka Disislavića. Spomenuti je knez želio ostaviti knjižno djelo u nasljedstvo svećenicima za bogoslužje i kao zavjetni dar crkvi u kojoj će biti pokopan.

 

U to se vrijeme misa služila na staroslavenskom jeziku, a tekstovi su se pisali glagoljicom te se upravo tim jezikom i pismom spomenuti knez služio.

 

Misal kneza Novaka iz 1368. godine jedna od  naših najljepših i najvrjednijih rukopisnih knjiga koja predstavlja najvišu razinu kaligrafskog, iluminatorskog i uopće knjiškog umijeća naših glagoljaša. Koliko su ovu knjigu smatrali lijepom i dragocjenom njezini suvremenici najbolje svjedoči činjenica da je poslužila kao jedan od glavnih predložaka za našu prvu hrvatsku tiskanu knjigu – Misal po zakonu rimskog dvora iz 1483. godine.

 

Original se danas nalazi u državnome ahrivu u Beču. Kako bi se, međutim, današnjim čitateljima približila jedna od najvažnijih knjiga u povijesti Hrvatske, u izdavačkom pothvatu godine te u suradnji Katedre Čakavskoga sabora Roč, Staroslavenskog instituta i Mozaika knjiga pripremljena je na temelju „bečkog originala“ kopija knjige koja u potpunosti izgleda kao original (s razlikom da se tiskana izdanja čitatelju isporučuju u imitaciji kožnih korica).

 

Nakon više od 650 godina tako je Misal kneza Novaka prvi put tiskan i dostupan široj hrvatskoj javnosti. Knjiga je to koja je iznimna od prve do posljednje stranice i sigurni smo da će se, kao istinska dragocjenost, naraštajima čuvati u obitelji.

 

Želite li i Vi za sebe jedan primjerak možete ga naručiti putem linka: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/misal-kneza-novaka/

 

 

Prijava na newsletter

Molimo Vas da ispunite svoje podatke kako biste se prijavili na naš newsletter.

Svi podaci su obavezni.