Pobijeđeni : Zašto nije završio prvi svjetski rat 1917.-1923.

Robert Gerwarth

Pobijeđeni : Zašto nije završio prvi svjetski rat 1917.-1923.

Povijesna monografija

Broj stranica:
430
Godina izdanja:
2019.
ISBN:
9789532862058
Biblioteka:
Nakladnik:
Vuković & Runjić

U knjizi "Pobijeđeni : Zašto nije završio prvi svjetski rat 1917.-1923." Robert Gerwarth propituje stvarno naslijeđe Prvoga svjetskog rata, nastojeći rekonstruirati traumatična iskustva onih naroda, uključujući i hrvatski, koji su se nakon sklapanja mira 11. studenoga 1918. zatekli na gubitničkoj strani.

Razorne posljedice ratnog vihora zapečatile su europsku budućnost mnogo više od samog sraza na zapadnoj bojišnici. Sve sudionice izvornog sukoba bile su satrte revolucijom, progonima, masovnim protjerivanjem, borbama civila i paravojnih snaga, a prije nastanka niza novih iscrpljenih državica, diljem Europe pomrli su milijuni.

"Kroz ovu priču o kaosu koji je zahvatio cijeli kontinent lakše shvaćamo zašto je Europi 30-ih godina 20. stoljeća red bio najpoželjniji mogući cilj, vredniji od slobode. Uviđamo zašto malo koji rat ima uredan završetak: kad se društvo odrekne nagonske, društvene i pravne predrasude protiv ubijanja, poslije ju je često teško ponovno nametnuti." (Max Hastings)

 

Robert Gerwarth profesor je suvremene povijesti na Sveučilištu u Dublinu i direktor Centra za ratne studije. Autor je knjiga "The Bismarck Myth" i "Hitler’s Hangman", biografije Reinharda Heydricha. Studirao je i predavao u Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj i Francuskoj.

Prijava na newsletter

Molimo Vas da ispunite svoje podatke kako biste se prijavili na naš newsletter.

Svi podaci su obavezni.