Portreti gradova

Viktor Žmegač

Portreti gradova

Povijesna monografija

Broj stranica:
289
Godina izdanja:
2019.
ISBN:
9789533411477
Biblioteka:
Nakladnik:
Matica hrvatska

Knjiga Portreti gradova opisuje povijest Londona, Venecije, Münchena, Sankt Peterburga oslanjajući se na to da francuska riječ portrait ne označava samo vrstu likovne umjetnosti nego i krajolik, prilike, društvenu sredinu. Tako se i ova knjiga o fenomenu bečke moderne u podnaslovu zove Portret jedne kulture. Ovdje se radi o kulturnopovijesnom prikazu engleske metropole; najljepšega grada sjevernog Jadrana; bavarskoga središta, jednom od centara modernoga slikarstva; te naposljetku o glavnom gradu ruske kulture. Lako je prepoznati da se ova knjiga nadovezuje na Četiri europska grada…

Sažetak svakog od poglavlja pročitajte na LINKU: kratak-pregled-poglavlja.hr

 

Poglavlja sadrže:

LONDON: Germansko-romanski sukob i sklad. Dvije velike epohe, dvije kraljice: Elizabeta i Viktorija. Shakespeareova londonska kazališta. Renesansna glazba. Westminster i „Glazba na vodi“. Nastanak Velike Britanije. Put prema Indiji. Kava i kultura. Dugo viktorijansko doba. Dickens: roman i grad. „Žuto razdoblje“ i Wildeovi paradoksi. Morris: estetika i rad. London u magli: detektivski roman. Engleski modernizam i Eliot. Još jednom dvije oprečne žene: V. Woolf i A. Christie.

VENECIJA: Čarobno srebrnasto svjetlo grada. Tizian i raskošno slikarstvo. Slavna kazališta i Goldoni. Prozračan glazbeni zvuk: Albinoni, Vivaldi. Karnevali i dvostruke krinke. Casanova i L. da Ponte. Bečka Venecija. Smrt na Lidu. Svjetski grad: ruski balet i Stravinski. Velike smotre vizualnog modernizma u slikarstvu i filmu. Pedeset godina trijumfa talijanskog filma.

MÜNCHEN: Posebno kulturno značenje u devetnaestom i ranom dvadesetom stoljeću. Wagner i München: Tristan i Izolda kao svjetski glazbeni događaj. Kralj Ludwig II. Esteticizam i arhitektonski historizam. Jugendstil. Thomas Mann. Pariz i München kao europska likovna središta. Hrvatski slikari. Ekspresionizam i Plavi jahač. Povijest plave boje. Apstrakcija iz duha njemačko-ruske sinteze. Nova glazbena poruka: Carmina burana. Orff, München i antičko pjesništvo.

SANKT PETERBURG: Vizija Petra Velikoga. Artificijelnost i internacionalizam. Ermitaž Katarine Velike. Bakreni konjanik. Grad Puškina, Gogolja i Dostojevskoga. Nevski prospekt i arhitektura. Kozmopolitski duh: protugrad Moskvi. Veze sa Zapadom. Radikalna likovna apstrakcija i Maljevičeva izložba. Ruski balet. Moderna tradicija: Stravinski, Prokofjev, Šostakovič. Tri imena grada. Francuz u Rusiji: divne riječi Andréa Gidea.

 

 

 

 

Izvor: matica.hr, Historicart.com.hr

Prijava na newsletter

Molimo Vas da ispunite svoje podatke kako biste se prijavili na naš newsletter.

Svi podaci su obavezni.

Preporučujemo knjige

Lavr

Lavr

Jevgenij Vodolazkin
Daniel Stein, prevoditelj

Daniel Stein, prevoditelj

Ljudmila Ulicka
533 dana

533 dana

Cees Nooteboom
Morski vukovi

Morski vukovi

Lars Brownworth
Nebo puno knjiga

Nebo puno knjiga

Amy Meyerson
Jurijan: Mač i Zmaj

Jurijan: Mač i Zmaj

Taylor R. Marshall
Lažna svjedočanstva

Lažna svjedočanstva

Rodney Stark
Portreti gradova

Portreti gradova

Viktor Žmegač
Kolekcionar grijeha

Kolekcionar grijeha

Daria Desombre
Sv. Pavao

Sv. Pavao

Tom Wright
Njemački život

Njemački život

Brunhilde Pomsel, Thore D. Hansen
Dogodine u Havani

Dogodine u Havani

Chanel Cleeton
Crni otok Marka Pola

Crni otok Marka Pola

Aline Apostolska
Kradljivac kave

Kradljivac kave

Tom Hillenbrand
Obraćenica

Obraćenica

Stefan Hertmans
Marulov san

Marulov san

Dino Milinović
Carica Romanovih

Carica Romanovih

C. W. Gortner
Mona Lisa

Mona Lisa

Dianne Hales