Portreti gradova

Viktor Žmegač

Portreti gradova

Povijesna monografija

Broj stranica:
289
Godina izdanja:
2019.
ISBN:
9789533411477
Biblioteka:
Nakladnik:
Matica hrvatska

Knjiga Portreti gradova opisuje povijest Londona, Venecije, Münchena, Sankt Peterburga oslanjajući se na to da francuska riječ portrait ne označava samo vrstu likovne umjetnosti nego i krajolik, prilike, društvenu sredinu. Tako se i ova knjiga o fenomenu bečke moderne u podnaslovu zove Portret jedne kulture. Ovdje se radi o kulturnopovijesnom prikazu engleske metropole; najljepšega grada sjevernog Jadrana; bavarskoga središta, jednom od centara modernoga slikarstva; te naposljetku o glavnom gradu ruske kulture. Lako je prepoznati da se ova knjiga nadovezuje na Četiri europska grada…

Sažetak svakog od poglavlja pročitajte na LINKU: kratak-pregled-poglavlja.hr

 

Poglavlja sadrže:

LONDON: Germansko-romanski sukob i sklad. Dvije velike epohe, dvije kraljice: Elizabeta i Viktorija. Shakespeareova londonska kazališta. Renesansna glazba. Westminster i „Glazba na vodi“. Nastanak Velike Britanije. Put prema Indiji. Kava i kultura. Dugo viktorijansko doba. Dickens: roman i grad. „Žuto razdoblje“ i Wildeovi paradoksi. Morris: estetika i rad. London u magli: detektivski roman. Engleski modernizam i Eliot. Još jednom dvije oprečne žene: V. Woolf i A. Christie.

VENECIJA: Čarobno srebrnasto svjetlo grada. Tizian i raskošno slikarstvo. Slavna kazališta i Goldoni. Prozračan glazbeni zvuk: Albinoni, Vivaldi. Karnevali i dvostruke krinke. Casanova i L. da Ponte. Bečka Venecija. Smrt na Lidu. Svjetski grad: ruski balet i Stravinski. Velike smotre vizualnog modernizma u slikarstvu i filmu. Pedeset godina trijumfa talijanskog filma.

MÜNCHEN: Posebno kulturno značenje u devetnaestom i ranom dvadesetom stoljeću. Wagner i München: Tristan i Izolda kao svjetski glazbeni događaj. Kralj Ludwig II. Esteticizam i arhitektonski historizam. Jugendstil. Thomas Mann. Pariz i München kao europska likovna središta. Hrvatski slikari. Ekspresionizam i Plavi jahač. Povijest plave boje. Apstrakcija iz duha njemačko-ruske sinteze. Nova glazbena poruka: Carmina burana. Orff, München i antičko pjesništvo.

SANKT PETERBURG: Vizija Petra Velikoga. Artificijelnost i internacionalizam. Ermitaž Katarine Velike. Bakreni konjanik. Grad Puškina, Gogolja i Dostojevskoga. Nevski prospekt i arhitektura. Kozmopolitski duh: protugrad Moskvi. Veze sa Zapadom. Radikalna likovna apstrakcija i Maljevičeva izložba. Ruski balet. Moderna tradicija: Stravinski, Prokofjev, Šostakovič. Tri imena grada. Francuz u Rusiji: divne riječi Andréa Gidea.

 

 

 

 

Izvor: matica.hr, Historicart.com.hr

Prijava na newsletter

Molimo Vas da ispunite svoje podatke kako biste se prijavili na naš newsletter.

Svi podaci su obavezni.