Prvi svjetski rat i kraj Habsburške Monarhije 1914‒1918.

Manfried Rauchensteiner

Prvi svjetski rat i kraj Habsburške Monarhije 1914‒1918.

Povijesna monografija

Broj stranica:
1055
Godina izdanja:
2019.
ISBN:
9789533411026
Biblioteka:
Nakladnik:
Matica hrvatska

Knjiga Manfrieda Rauchensteinera, vrsna poznavatelja austrijske i europske vojne povijesti, napisana je na temelju izvrsna poznavanja literature o Prvome svjetkom ratu te studiozna i dugogodišnjeg istraživanja gradiva austrijskih i europskih arhiva.

Rauchensteinerovo fascinantno štivo u kojemu se raspravlja o politici, ratu i svakodnevnome životu iza borbenih linija iznosi na vidjelo niz izvornih i novih pogleda o  uzrocima izbijanja Prvoga svjetskog rata, o ulozi cara Franje Josipa u sukobu i o reakcijama brojnih naroda Habsburške Monarhije na početak i kraj rata te na raspad višestoljetnoga carstva.

Priča o tome kako je rat započeo i kako je Austro-Ugarska Monarhija uz pomoć njemačkih trupa uspjela izbjeći kapitulaciju samo nekoliko tjedana nakon njegova početka,  čita se poput romana…

Više o knjizi pogledjate na linku: http://www.matica.hr/knjige/1259/

 

Manfried Rauchensteiner

Austrijski povjesničar (Villach, 1942). Gimanaziju završava u rodnome gradu, studij povijesti i germanistike na Bečkome sveučilištu (1966), a studij pomoćnih povijesnih znanosti na Austrijskome povijesnom institutu (1968). Od 1966. radi u bečkome Vojno-povijesnom muzeju (Heeresgeschichtliches Museum), kojemu je od 1992. do 2005. bio i ravnateljem. Nakon habilitacije 1975. predavao je austrijsku povijest na Sveučilištu i na Diplomatskoj akademiji u Beču.

Autor je petnaest knjiga te brojnih znanstvenih i stručnih priloga o austrijskoj i vojnoj povijesti objavljenih u časopisima i novinama. Istakao se i kao urednik i suradnik niza edicija i televizijskih produkcija  vojno-povijesne tematike.

Prijava na newsletter

Molimo Vas da ispunite svoje podatke kako biste se prijavili na naš newsletter.

Svi podaci su obavezni.