Mary Beard

SPQR – Povijest starog Rima

Povijesna monografija

SPQR je novi pogled na rimsku povijest iz pera jedne od najpoznatijih svjetskih autorica i znanstvenica stare antičke povijesti. U knjizi se promatra kako su Rimljani promišljali o samima sebi i svojim postignućima, kao i zašto su nam i dalje važni zbog njih.Stari je Rim još uvijek važan. Bavi se pitanjima i problemima građanstva, terorizma, lobiranja i slobode u Rimskom Carstvu, što su i danas još uvijek itekako važna i aktualna pitanja.

Carmen Domingo

Gala-Dalí

Povijesna monografija

Biografija Gale Dalí, muze i supružnice Salvadora Dalíja, kao i drugih nadrealističkih umjetnika. Bila je iznimno nadarena za pronalaženje talentiranih umjetnika koje je inspirirala, ali i vodila čvrstom rukom prema uspjehu za koji je vjerovala da zaslužuju. Pišući o Gali, Domingo je oživjela cijelu jednu epohu niz zanimljivih protagonista svjetske umjetničke scene 20. stoljeća.
 

Ian Kershaw

Kraj

Povijesna monografija

Knjiga koja kao nijedna dosad objašnjava kako i zašto se Hitlerov režim uspio održati sve do stadija potpune propasti, unatoč sve većim ratnim razaranjima i ljudskim gubicima u posljednjoj fazi rata.

Danny Orbach

Urote protiv Hitlera

Povijesna monografija

Knjiga govori o jednom od najuzbudljivijih događaja u vrhu vlasti u nacističkoj Njemačkoj, o događaju koji je mogao promijenit tijek Drugog svjetskog rata, samo da je jedna dugo pripremana urota uspjela.Nakon prekretnice u ratu 1942. godine, poraza kod El Alameina i Staljingrada, kad su se njemačke snage počele povlačiti na svim frontama, neki visoki njemački časnici počeli su razmišljati i dogovarati se o tome da svrgnu Hitlera i nacizam te da preuzmu vlast, nakon čega bi započeli pregovore s neprijateljem da postignu što časniji mir. 

Yuval Noah Harari

21 lekcija za 21. stoljeće

Povijesna monografija

Dugo iščekivani publicistički hit izraelskog povjesničara u ovoj knjizi se okreće sadašnjosti i definira goruća pitanja današnjice. Kako računala i roboti mijenjaju bit ljudskog bića? Kako se nosimo s epidemijom lažnih vijesti? Jesu li nacije i religije i dalje bitne? Čemu bismo trebali podučiti djecu?