Kate Quinn

Dijamantno oko

Povijesni roman

Lipanj 1941. Mila Pavličenko, samozatajna studentica povijesti priprema svoj završni rad, radi kao knjižničarka i odgaja svog petogodišnjeg sina. No Hitlerova invazija na Ukrajinu i Rusiju odvodi je nekim drugim putem.

Mirjan Damaška, Nella Lonza

Kazneni postupak protiv Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana – dokumenti

Povijesna monografija

Riječ je o knjizi koja donosi kazneni postupak protiv Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana na temelju dokumentata koji su o tome vođeni kao pravni proces. Izuzetno zanimljiva knjiga koja nam s pravne strane otkriva što se zapavo dogodilo u spomenutom kaznenom procesu.

Mary Ann Shaffer i Annie Barrows

Društvo za književnost i pitu od krumpira s Guernseyja

Povijesni roman

London, 1946. Dok se Engleska polako oporavlja od posljedica rata, Juliet Ashton, uspješna mlada spisateljica, razmišlja o temi za svoj sljedeći roman. Ne sluti da će joj nadahnuće doći iz male britanske enklave, s otoka Guernseyja. Jednoga dana odande joj posve nenadano stiže pismo gospodina Dawseyja Adamsa.

Annette Hess

Njemačka kuća

Povijesni roman

Za dvadesetčetverogodišnju Evu Bruhns Drugi svjetski rat samo je maglovito sjećanje iz djetinjstva. Potkraj rata Frankfurt je bio grad prepun ruševina, zgarište nastalo savezničkim bombardiranjem. No bilo je to prije gotovo dva desetljeća. Sada je 1963. godina, a gradske ulice, nekoć pune kratera, ravne su i popločane. Blistave nove trgovine niču na mjestima koja su samo desetak godina prije svjedočila o ratnim razaranjima.

Amor Towles

Pravila uljudnosti

Povijesni roman

Posljednje noći 1937. godine dvadesetpetogodišnja Katey Kontent nalazi se u drugorazrednom džez baru u Greenwich Villageu kada za susjedni stol sjeda Tinker Grey, markantan mladi bankar.