Pavao Pavličić

Bakrene sove

Povijesni roman

U zgradi Državnog arhiva konzervatori otkrivaju tajnu sobu, a u njoj crteže na kojima je netko – još na prijelazu iz XIX. i XX. stoljeća – prikazao vedute današnjega Zagreba, sa svim zgradama koje su nastale u najnovije vrijeme.  U Zagrebu je postojalo tajno društvo koje se time bavilo, a njegovi članovi bile su i osobe koje su u hrvatskom javnom životu ostavile znatnoga traga (one je crteže, recimo, izradio Vlaho Bukovac). Društvo je bilo aktivno u posljednjih stotinjak godina, a nije isključeno da i dalje postoji. U napetoj priči dotiču se – na literaran način – mnoga dalekosežna svjetonazorska pitanja.

Mary Beard

SPQR – Povijest starog Rima

Povijesna monografija

SPQR je novi pogled na rimsku povijest iz pera jedne od najpoznatijih svjetskih autorica i znanstvenica stare antičke povijesti. U knjizi se promatra kako su Rimljani promišljali o samima sebi i svojim postignućima, kao i zašto su nam i dalje važni zbog njih.Stari je Rim još uvijek važan. Bavi se pitanjima i problemima građanstva, terorizma, lobiranja i slobode u Rimskom Carstvu, što su i danas još uvijek itekako važna i aktualna pitanja.

Carmen Domingo

Gala-Dalí

Povijesna monografija

Biografija Gale Dalí, muze i supružnice Salvadora Dalíja, kao i drugih nadrealističkih umjetnika. Bila je iznimno nadarena za pronalaženje talentiranih umjetnika koje je inspirirala, ali i vodila čvrstom rukom prema uspjehu za koji je vjerovala da zaslužuju. Pišući o Gali, Domingo je oživjela cijelu jednu epohu niz zanimljivih protagonista svjetske umjetničke scene 20. stoljeća.
 

Ian Kershaw

Kraj

Povijesna monografija

Knjiga koja kao nijedna dosad objašnjava kako i zašto se Hitlerov režim uspio održati sve do stadija potpune propasti, unatoč sve većim ratnim razaranjima i ljudskim gubicima u posljednjoj fazi rata.

Douglas Murray

Čudna smrt Europe - Imigracija, indentitet, islam

Povijesni roman

Čudna smrt Europe osoban je prikaz kontinenta i kulture uhvaćene u činu samoubojstva. Kombinacija sve nižeg nataliteta, masovne imigracije te sve većeg nepovjerenja u sebe i mržnje prema samome sebi dovela je do toga da se Europljani nisu u stanju zauzeti za sebe i ne mogu se oduprijeti sveobuhvatnoj promjeni vlastita društva.