Ivana Šojat

Rogus

Povijesni roman

Mlada osječka arheologinja Angelina Pavković na životnoj je prekretnici: obožava svoj posao, ali sve drugo postalo je kolotečina. Zainteresira je slučaj prezimenjakinje joj Anice Pavković, posljednje spaljene vještice u Osijeku 1738. 

Julianne MacLean

U sjeni vinove loze

Povijesni roman

Radnja romana odvija se u talijanskoj regiji Toscani, u pansionu koji se nalazi u sklopu vinarije. Ova uzbudljiva priča otkriva nam tržišne zakonitosti 80tih godina, odnos među članovima obitelji i potrazi za vrijednostima koje čine ono što nazivamo pravom obitelj. 
Lijepi opisi krajolika, dijalozi koji obiluju kratkim rečenicama te razrađeni karakteri likova čine ovaj roman kvalitetnim štivom. 

Rhys Bowen

Skice iz Venecije

Povijesni roman

Radnja romana odvija se u godinama pred početak i za vrijeme Drugog svjetskog rata, a zatim se prebacuje u 2001. godinu. Odlikuju ga izvrsni dijalozi, odlično razrađeni likovi i prelijepi opisi gradskih četvrti Venecije - onako kako su izgledali 30-tih i 40-tih godina prošlog stoljeća. Ovo je prije svega preporuka za ljubitelje povijesnih romana, ali i za obožavatelje Venecije i likovne umjetnosti.
 

Rita Monaldi, Francesco Sorti

Shakespeareov Dante (RECENZIJA)

Povijesni roman

Objavljen je prvi od tri dijela do sada nepoznate drame slavnog engleskog književnika Shakespearea iz 15. st. u kojoj iznosi život jednako slavnog književnika Dantea Alighieria iz 13. st. Prvi dio drame sastoji se od pet dijelova čiji kratak pregled donosimo u nastavku.

 

 

Hannah Rothschild

Obitelj Trelawney

Povijesni roman

U blizini Cornwalla u sjevernoj Engleskoj nalazi se dvorac obitelji Trelawney. Iako njezini članovi žive u njemu, dvorac je svejedno zapušten. Članovi obitelji nemaju novca da ga uzdržavaju, renoviraju i u njemu žive na način na koji su njihovi preci do prije samo pedesetak godina u njemu živjeli. Slaba financijska podloga ali i loši odnosi među članovima obitelji glavni su razlog nebrige za taj objekt.