Hannah Rothschild

Obitelj Trelawney

Povijesni roman

U blizini Cornwalla u sjevernoj Engleskoj nalazi se dvorac obitelji Trelawney. Iako njezini članovi žive u njemu, dvorac je svejedno zapušten. Članovi obitelji nemaju novca da ga uzdržavaju, renoviraju i u njemu žive na način na koji su njihovi preci do prije samo pedesetak godina u njemu živjeli. Slaba financijska podloga ali i loši odnosi među članovima obitelji glavni su razlog nebrige za taj objekt.

Rachel Kadish

Težina tinte

Povijesni roman

U romanu Težina tinte radnja se kroz poglavlja isprepliće u dva različita vremenska razdoblja, rani novi vijek i danas. Povjesničarka Helen i Aarona Levyja student poslijediplomskog studija povijesti istražuju predmete otkrivene u privatnoj kući. U zidu su pohranjeni spisi iz 17.st. ispisani rukom od strane jednog rabina.

Fiona Valpy

Dar prošlosti

Povijesni roman

Roman Dar prošlosti kroz priču o tri krojačice u Parizu tijekom Drugoga svjetskoga rata prikazuje sudbinu ljudi koji su živjeli u doba jednoga od najstrašnijih političkih režima u povijesti Europe. Započinje opisima mlade Harrete koja odlazi iz Bretanje u Pariz u potrazi za poslom u modnoj industriji. Odabir grada, međutim, nije slučajan.

Giuseppe Tomasi di Lampedusa

Gepard

Povijesni roman

Giuseppe Tomasi di Lampedusa nije ni slutio da će njegov jedini roman ući na listu najčitanijih knjiga suvremene talijanske i europske književnosti. Mnogi književni kritičari uvrstili su ga među najljepše prozne romane.Radnja je smještena na Siciliji. Vrijeme je to propasti plemićkoga i aristokratskoga društva krajem 19. st. Nova građanska klasa sve više preuzima utjecaj u društvu. Naslov romana zapravo označava sicilijanskoga kneza Salina, koji je već ostario i mora se suočiti s novonastalim promjenama. 

Chanel Cleeton

Kuba mojih snova

Povijesni roman

Kuba mojih snova povijesni je roman u kojem se u formi fikcije prikazuju političko-društveni odnosi između Kube i Sjedinjenih Američkih Država šezdesetih godina. Nastavak je to romana Dogodine u Havani u kojem je opisan položaj jedne bogate obitelji tijekom Kubanske revolucije, dok ovaj predstavlja nastavak priče o toj obitelji u emigraciji.

Glavna protagonistica romana je dvadesetdvogodišnja Beatrice Pegaz, kći kubanskoga bogataša (vlasnika šećerane) koja s obitelji emigrira u Palm Beach na Floridi nakon dolaska Fidela Castra za kubanskoga predsjednika.