Joseph Kanon

Odlazak iz Berlina

Povijesni roman

Napeta priča o američkom tajnom agentu u Berlinu 1948. godine. Gotovo četiri godine poslije završetka Drugog svjetskog rata grad je još u ruševinama. Zapadni dio jedva preživljava uz savezničku pomoć, dok istočni postaje poprište političkih spletki na početku novoga, hladnoga rata.

Alex Meier mladi je pisac židovskoga podrijetla koji je prije rata iz nacističke Njemačke pobjegao u Ameriku, ali sad se našao na meti McCarthyjeva progona. Kako mu prijeti deportacija i rastanak s obitelji, prisiljen je prihvatiti ponudu CIA-e da postane američki agent u rodnom Berlinu. Od samog početka događaji zadobivaju neočekivani, sudbinski obrat. Alex se nađe usred neuspjele otmice i ubojstva istočnonjemačkoga agenta. 

Prvo poglavlje pročitajte ovdje.

Grupa autora

PRAPOVIJEST - velika ilustrirana enciklopedija

Monografija

Velika ilustrirana enciklopedija Prapovijest u izdanju britanske nakladničke kuće Dorling Kindersley a u prijevodu Mozaik knjiga sveobuhvatan je prikaz razvoja života na Zemlji. Na knjizi su radili znanstvenici iz cijeloga svijeta. U njoj su objavljena najnovija saznanja o prvim biljnim i životinjskim vrstama te o razvoju prvog čovjeka na Zemlji. Prikazi razvoja pojedinih živih vrsta prikazani su uz trodimenzionalne fotografije čime su znanstvenici uspjeli rekonstruirati što se sve događalo na našem planetu tijekom 4,5 milijardi godina njegovog postojanja. Čitatelju je omogućeno pratititi uspon i pad pojedinih prapovijesnih biljnih i životinjskih vrsta  - kako su se razvijali i koje su bile posljedice njihovih masovnih izumiranja. 

Bill Bryson

Kod kuće. Kratka povijest privatnog života

Povijesna monografija

Zanimljiv pogled na povijest svakodnevnog života napisana na temelju arheoloških i pisanih izvora pronađenih u jednoj kući u grofoviji Norfolk u Engleskoj. Autor pruža detaljan osvrt na povijest svakodnevice - govori o arhitekturi, elektricitetu, čuvanju hrane začinima, epidemijama, krinolinama i korzetima. Također, osvrće se na neverojatne biografije ekscentričnih umova koji su oblikovali našu civilizaciju. Kratka povijest privatnog života u knjizi je predstavljena u vidu autorovog promišljanja o svakodnevnom životu u prošlosti. 

Prvo poglavlje pročitajte ovdje.

Roberto Calasso

Tiepolova ružičasta

Povijesni roman

Tiepolo je cijeli svoj život proveo radeći djela po narudžbi za crkve, palače i vile. Prošla je cijela jedna epoha – 18. stoljeće – u kojoj su ga cijenili i divili mu se, ali ga nikad nisu do kraja razumjeli. Tim mu je lakše bilo pobjeći od svog doba, prikazujući svoje tajne u seriji od 33 bakroreza: Capricci i Scherzi. Svaki je bakrorez jedno poglavlje zadivljujućeg crnog romana, ispunjenog neprepoznatljivim likovima: procvalim mladićima, ženskim satirima, orijentalnim mudracima, sovama, zmijama. Sve ćemo ih na stranicama ove knjige naći, uključujući i Pulcinellu i Smrt, uz Veneru, Mojsija, Vrijeme, brojne anđele, Kleopatru i Beatrice od Burgundije: šareno, cigansko društvo uvijek u pokretu. Uz to što predstavlja zadivljujući intermezzo u povijesti slikarstva, Tiepolo simbolizira i način na koji se oblici mogu predstaviti – poseban stil u kojem se razmeće izazovom. Njegovi likovi predstavljaju fluidnost, bez prepreka i napora, i po posljednji put su utjelovljenje vrhunske vrline talijanske civilizacije – sprezzature, što bi značilo, umijeće prikazivanja bez vidljivog napora.

Selçuk Altun

Bizantski sultan

Povijesni roman

Car Konstantin XI. Paleolog ubijen je 1453. u obrani Konstantinopola, no premda su Osmanlije nakon pobjede trijumfalno pronijeli gradom njegovo tijelo, neki su povjesničari smatrali kako je prava istina drugačija. Prema njima, Konstantin se ukrcao na posljednju đenovešku lađu koja je napuštala grad i ostatak života proveo skrivajući se u Italiji pod majčnim pezimenom Dragaš. Više od pet stoljeća poslije trojica misterioznih muškaraca obraćaju se mladom profesoru koji se nakon studija u Americi vratio u Istanbul. Tvrde da pripadaju tajnom udruženju Nomo, čija je misija ispuniti posljednju Konstantinovu želju – a upravo on, kao idući bizantski car, ima mogućnost zauvijek promijeniti tijek povijesti. No tu čast prvo mora zaslužiti, a put do prijestolja pun je zagonetki i zamki. 

Prvo poglavlje pročitajte ovdje.