Vladar ili De Principatibus

Niccolo Machiavelli

Vladar ili De Principatibus

Povijesna monografija

Broj stranica:
235
Godina izdanja:
2020.
ISBN:
978-953-260-360-6
Biblioteka:
Nakladnik:
Disput

Ovaj novi prijevod na hrvatski jezik glasovitoga političkog spisa Il principe (Vladar) Niccolòa Machiavellija djelo je politologa Damira Grubiše, koji se desetljećima ustrajno – znanstveno, urednički i prevoditeljski – bavi epohalno prekretničkim političkim mišljenjem velikog Firentinca.

Niccolo Machiavelli - humanistički odgojen, bio je čovjek prakse i izvorni mislilac. Godine 1498. Machiavelli je stupio u službu firentinske republike kao tajnik za vanjske i unutarnje poslove i rat. Iako u politici nikada nije postao osoba prvog plana, bavljenje tim poslovima omogućilo mu je izravno upoznavanje ljudi i njihovih odnosa - probleme rata i mira. 1512. godine u Firenci su Medici bili ponovo na vlasti, pa je Machiavelli izgubio službu, bio je zatvoren i mučen. Otada se posvetio uglavnom književnom radu. Poput mnogih suvremenika, i on je posegnuo za antičkim uzorima, ali kao genijalan predstavnik renesanse nadahnjivao se u prvom redu "efektivnom istinom o stvarima", a ne teološkim i etičkim konstrukcijama. Svoje nove misli najbriljantnije je izlagao u raspravi "Vladar" u kojoj naizgled govori o potrebi čvrste, apsolutne monarhije. No, pažljivom čitatelju neće izmaći da Machiavelli u "Vladaru" kroz savjete vladaru (Il Principe) koji osniva novu državu zapravo postavlja temelje tzv. građanske vladavine. Budući realist, bio je svjestan da su republike poput onih koje su postojale u srednjovjekovnoj Italiji stvar prošlosti (iako je predviđao njihovo uskrsnuće kojem će buduće generacije svjedočiti).

Knjiga govori o politici i vlasti. Za vrijeme njegova života, Machiavelli je gledao mnoge promjene u vladi u Firenci. On je mislio mnogo o onome što kralj ili knez treba učiniti kako bi vlada bila snažnija. U knjizi je napisao da vladar mora steći moć.

Jedna od stvari koju je rekao i zabrinuo ljude, jest ta da su etika i politika različite. Osoba mora učiniti stvari koje nisu u redu kako bi dobila vlast, ali na vlasti može napraviti dobre stvari. Ova misao uzbunila je ljude.

Prijava na newsletter

Molimo Vas da ispunite svoje podatke kako biste se prijavili na naš newsletter.

Svi podaci su obavezni.