Preporuka - povijesni filmovi koje vrijedi pogledati

Preporuka - povijesni filmovi koje vrijedi pogledati

Donosimo Vam nekoliko preporuka uspješnih filmova s početka razvoja filmske produkcije koji se bave povijesnom tematikom.

Riječ je produkciji nastaloj u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata pa do kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća.

 

 

 

 

 

Rim, otvoreni grad (1945.)
Novelistička drama, jedno od remek – djela Roberta Rossellinija. Prikazuje društveni i politički život u Rimu tijekom nacističke okupacije 1944. godine. U glavnim ulogama su: Anna Magnani i Marcello Pagliero.

 

Kradljivci bicikla (1948.)

Redatelj Vittorio De Sica, najpoznatiji je igrani film talijanskog neorealizma. Radnja filma odvija se u Rimu poslije Drugog svjetskog rata. Film obrađuje priču o Antoniu Ricciu, nezaposlenom radniku kojem je ponuđen posao lijepljenja plakata u poslijeratnoj Italiji.

Suđenje u Nürnbergu (1961)

Nominiran za 11 nagrada Oscar, uključujući onaj za najbolji film, Suđenje u Nürnbergu sadrži izvanredne izvedbe zvjezdane glumačke ekipe - Burta Lancastera, Marlene Dietrich i Judy Garland. Suđenje četirima njemačkih pravnika optuženih za „legalizaciju“ nacističkih okrutnosti. No kako se u sudnici povećava broj prikazanih slučajeva sterilizacija i mučenja, a politički pritisak raste, Haywood je suočen s najtežom odlukom u svojoj karijeri.

America, America (1963.)

Redatelj Elia Kazan je ovaj film bazirao na povijesti svoje obitelji grčkog poriekla i pruža strastveni i intenzivni pogled u poteškoće s kojima su se suočavale grčke obitelji na kraju 19. stoljeća. Film je nastao kao ekranizacija njegove knjige iste tematike.

Pad Rimskog Carstva (1964.)

Jedan od posljednjih spektakala ove vrste. Anthony Mann je za ovaj film skupio ozbiljnu ekipu glumaca među kojima su bili Sophia Loren, Anthony Boyd, James Mason, Alec Guinness, Cristopher Plummer i Anthony Quayle. Film je potpuno propao u kinima.

 

 

Izvor: Historicart.com.hr