Doživite renesansu - posjetite Hvar!

Doživite renesansu - posjetite Hvar!

Kazalište na Hvaru izgrađeno je 1612. godine na prvom katu Arsenala, u vrijeme kada je Hvar bio komuna na čelu s knezom Petrom Semitecolom. Monumentalna zgrada Arsenala u središtu je povijesne jezgre Hvara, jedna je od najznačajnijih vojno-pomorskih zgrada svoje vrste na Mediteranu.

U kronologiji najstarijih kazališta Europe, odmah poslije Teatra Olimpica u Vicenzi 1585. godine i Teatra all'antica u Sabbioneti iz 1588. godine, slijedi hvarsko kazalište.

Skromne dimenzije pozornice i prilično uske lože stvaraju posebno bliski kontakt između gledališta i scene. Sagrađeno od kamena, kazalište je bio odraz gospodarskog i društvenog razvoja komune. Unatoč čestim pobunama pučana protiv komunalne vlasti kazalište je kroz novovjekovno razdoblje zadržalo odlike renesansnog kazališta, s visokom umjetničkom vrijednostima.

Od samog osnutka, kroz gotovo četiristo godina svog postojanja, kazalište je bilo središte kulturnog i društvenog života Grada i Komune. Najintenzivniji scenski život odvijao se kroz 19. stoljeće, posebno za vrijeme Karnevala, kada su se održavale glazbene i scenske priredbe, te maskirani i svečani plesovi-cavalchine. U kazalištu su nastupale domaće diletantske i glazbene družine, strani glumci i glazbenici, orkestri i opere. U jednoj se kazališnoj sezoni znalo na ovoj pozornici odigrati i preko trideset predstava. 

Nakon dvadesetogodišnje obnove, zadržavši izvorne freske i izgled prostora s lođama, hvarsko kazalište je opet otvoreno za javnost. Za očekivati je da će kazalište dati novo kulturno – umjetničko značenje otoku i gradu Hvaru.

 

 

 

Izvor: Historicart.com.hr