Florin - jedinstvena novčana valuta srednjovjekovne Europe

Florin - jedinstvena novčana valuta srednjovjekovne Europe

Medici, nevjerojatno bogati bankari koji su tijekom 15. st. dominirali firentinskom politikom i kulturom. Tada još nisu imali nikakvu službenu političku dužnost te nisu imali nasljedne titule. Cosimo de Medici u to je vrijeme preuzeo obiteljsku banku koja je postala najveća u Europi. Upravljajući bogatstvom najbogatijih obitelji s kontinenta, Medici su postali bogatiji od svih. Firentinski novac - f l o r i n - poznat po čistom zlatu, bio je dominantna stardadna valuta u cijeloj Europi. Uveli su izračun dugovanja i potraživanja. Takvo dvojno knjigovodstvo omogućilo je procvat trgovine. Čak trećina stanovništva Firenze bila je pismena, što je bio najveći postotak pismenosti u Europi.

Cosimo je postao pokrovitelj umjetnosti i književnosti te je time utjecao da Firenza postane kolijevka renesansne umjetnosti i humanizma. (Renesansni humanizam je vjerovao u dostojanstvo pojedinca i nastojanje da se do sreće na ovom svijetu dođe s pomoću znanja.) Skupljao je antičke rukopise, proučavao grčku i rimsku književnost. Utemeljio je i financirao prvu javnu knjižnicu u Firenzi te Platonovu Akademiju u kojoj su znanstvenici raspravljali o klasicima. Umro je 1464., baš kad je Leonardo da Vinci stigao u Firenzu.

Naslijedio ga je unuk Lorenzo, također ljubitelj antičke povijesti. Sponzorirao je Boticellija, Michelangela, Verocchija... U gradu je organizirao zabave, posebno u doba karnevala. Pri tome je koristio kreativnost umjetnika koji su također bili uključeni.

Firenza je za Medicije bila slobodan grad, s bogatim i otmjenim stanovništvom, čistom i bistrom rijekom i vodenicama unutar zidina, dvorima s plodnom zemljom te sveučilištem na kojemu su podučavali grčki i računovodstvo. Ne čudi stoga da je upravo firentinski novac postao najjače platežno sredstvo u zemljama srednjovjekovne Europe.

 

Izvor: Historicart.com.hr