Romani koji otkrivaju modernu američku povijest

Romani koji otkrivaju modernu američku povijest

Nedavno su na hrvatski jezik prevedeni romani koji svojim sadržajem otkrivaju povijest države SAD u vrijeme prve polovice 20. st.

Riječ je o naslovima Amora Towlesa, pisca povijesnih novela, koji radnju svojih romana smješta u vrijeme od 1930-tih do 1950-tih. U njima otkriva društvenu i političku atmosferu. Odlični dialozi i opisi manjih mjesta, cesta i pabova američkog sjevera prilika su da se čitajući njegove romane upoznamo sa modernijom aleričkom povijesti. To su romani:

PRAVILA ULJUDNOSTI - radnja je smještena u jednom jazz baru 1937. godne. Predratna atmosfera u Europi preslikava se i na viši sloj newjorškog društva pred početak Drugog svjetskog rata.

LINCOLNOVA CESTA - radnja je smještena u 1950. godinu u kojima glavni junaci, putujući Lincolnovom cestom, opisuju poslijeratno stanje u Americi. Tada se, naime, u SAD useljavaju izbjeglice iz Europe u potrazi za boljim prilikama. Crnci su dobili svoja prava za koja su se izborili, no odvija li se napredak iza rata onako kako svi očekuju?

 

Više o romanima pogledajte na www.historicat.com.hr/knjige

 

 

Izvor: Historicart.com.hr