U Veneciji otkrivene nove slike iz 18. stoljeća

U Veneciji otkrivene nove slike iz 18. stoljeća

Unutar crkve San Marziale, pored kanala u središnjoj Veneciji, stručnjaci za obradu umjetnina nalaze se visoko na skelama iznad jednog od drugih oltara crkve, pokušavajući izvući dva platna koja su nekoliko stotina godina prikovana za zid crkve.

Slike, za koje se vjeruje da potječu iz kasnih 1720-ih ili ranih 1730-ih, radila je umjetnica Giulia Lama. Možda je bila prva umjetnica u Veneciji koja je izradila velike narudžbe za crkve. Bila je kći umjetnika, nikad se nije udavala i bila je matematičarka i objavljeni pjesnik.

Tada su je otpustili neki od njezinih muških suvremenika. Toliko da je 1728. godine opat i čovjek znanosti Antonio Conti napisao: "Siromašnu djevojku progone slikari, ali njezine vrline pobjeđuju njezine neprijatelje."

Prema nekim izvješćima, ostali umjetnici i kritičari u to vrijeme fokusirali su se na ono što su smatrali njezinim neupadljivim, gotovo neprivlačnim fizičkim atributima - pitali su se kako žena tako prozaičnog izgleda može stvarati tako sofisticirane slike.

Lama je, međutim, imala blisko prijateljstvo s uspješnim muškim slikarom po imenu Giovanni Battista Piazzetta, i utjecali su jedno na drugo tijekom svoje karijere.

Još iznenađujuće, s obzirom na naše razumijevanje tog razdoblja, više od 200 crteža otkriva da je Giulia Lama bila jedna od prvih umjetnica koje su redovito proučavale gole muške i ženske modele iz života. Žene su obično bile isključene iz proučavanja ljudskog oblika iako je to bilo temeljno za umjetničku izvrsnost.

Venecijanski muzej Ca'Rezzonico čuva seriju životnih crteža Giulije Lame. Prikazuju divne, mišićave figure, pomno obrađene kredama i jasno nacrtane iz životnih modela, uglavnom muških.

Druge umjetnice 18. stoljeća specijalizirale su se za minijature, mrtve prirode i portrete, oblike koji su smatrani prikladnijim za žene. Giulia Lama je naslikala golema figurativna djela, stavljajući ljudsko tijelo ispred i u središte svoje umjetnosti.
 

Čuvaju i djela Rosalbe Carriere, čiji su je pastelni portreti proslavili na europskim dvorovima i njezinu učenicu Mariannu Carlevarijs.

Kad je Carriera umrla, njezino je imanje vrijedilo više od Canalettova, ali njezino ime, iako mnogo poznatije od Laminog, nema priznanje koje ima on.

Projekt uključuje mukotrpan detektivski rad, stipendiju i dozu sreće za otkrivanje ovih umjetnica. U ovom trenutku je oko 35 identificiranih slika, ali očekuje se da će ih bit još.

Restauratori i povjesničari umjetnosti koji rade na ovom istraživanju ističu da je teško pronaći umjetnička djela jer se imena žena pojavljuju u različitim dokumentima i još je zapravo teže identificirati sliku ili umjetničko djelo koje je žena naslikala.

Nadaju se da će pronaći još Laminih djela, možda u privatnim zbirkama. Ironično, nakon njezine smrti, neke od njezinih slika pogrešno su pripisane muškim umjetnicima tog razdoblja.

Predviđaju da će Lama biti "poznato ime" u sljedećem desetljeću. U gradu čiji su umjetnici proučavani stoljećima, možda je vrijeme da priče o ženama koje rade uz njih dođu do izražaja?

 

 

 

Izvor: Historicart.com.hr, https://carezzonico.visitmuve.it/