Budimpešta - putopis

Budimpešta - putopis

Piše: Božena Glavan

Sredinom listopada posjetila sam Budimpeštu. Jednodnevni izlet s agencijom iz Zagreba svakako nije bio dovoljan da se sve znamenitosti tog grada detaljno razgledaju. Unatoč tome, prolazak pored najvažnijih zdanja na ovom putovanju nisu bila izostavljena! Glavni razlog posjeta bila je izložba meksičke slikarice Fride Kahlo u Nacionalnoj galeriji koja je privukla u Budimpeštu znatno veći broj turista nego što ih u ovo doba godine posjeti taj grad.

Dolazak u Budimpeštu bio je u kasnim prijepodnevnim satima. Prva postaja bio je posjet citadeli odakle se pruža zadivljujući pogled na grad, ljepotu Dunava koji teče između Budima i Pešte, na mostove iznad rijeke koji ih spajaju te monumentalnu arhitekturu neobaroknog i neoklasicističkog stila, poput crkve sv. Stjepana s kupolom, raskošne crkve i palače posvećene ugarsko – hrvatskom banu  Matijašu Korvinu i ribarske palače (koja nikada nije poslužila ribarima!).

Spuštajući se autobusom s citadele u Peštu kroz aveniju Andrassy stigli smo do Trga kojeg krase predivne mramorne skulpture istaknutih Mađara u prošlosti. Nedaleko od njega nalaze se terme, omiljeno kupalište građana Budimpešte, prepuno barova i restorana. U blizini je malo jezero koje, umjetnim zaleđivanjem, zimi postaje klizalište za djecu i odrasle.

Neizostavno je spomenuti da je srednjovjekovna hrvatska povijest usko vezana za Habsburšku Monarhiju, čija su dva grada, Budim i Pešta, odigrali značajnu ulogu u formiraju današnjeg hrvatskog identiteta. Nerijetko se danas susrećemo s ljepotom arhitekture, uljuđenim ponašanjem te bogatom gastronomijom koji vuku konce iz nekadašnje ugarske svakodnevice. Ove odlike uočavaju se šetajući čistim i prozračnim ulicama mađarske metropole, kao i na mostovima iznad Dunava. Mostovi su u funkciji za svakodnevni promet, kako vozila tako i pješaka (neki mostove prelaze na električnim rolama) te su obogaćeni statuama s prikazom divljih životinja (čiji su kipari crpili ideju putujući Egiptom i susjednim orijentalnim zemljama).

U ponudi turistima i građanima Budimpešte nalaze se povoljni najmovi crvenih i zelenih bicikli čije su boje, uz bijelu, simboli mađarske zastave. Iako članica Europske Unije, Mađarska nije prihvatila euro, već je službena valuta forinta kao glavno sredstvo plaćanja. Plaćate li u eurima, očekujte povrat novca u mađarskim forintima!

Nakon šetnje kroz Peštu, autobusom smo se prevezli na Budim, gdje smo izbliza uživali u prostoru oko prekrasne neobarokne crkve sv. Stjepana fotografirajući se pored monumentalne statue na konju. Budimske su obrambene zidine s otvorenim arkadama s kojih se pruža predivan pogled na Peštu. Do obližnje Nacionalne galerije stigli smo pješačeći. Ulazak u kompleks galerije krase velika željezna crna vrata u obliku paukove mreže s gavranom na vrhu te park sa zelenilom. Monumentalna zgrada galerije sagrađena je u neoklasicističkom stilu. Iznimno velika gužva u prostorima muzeja rijedak je slučaj, ali kad je u pitanju izložba Fride Kahlo (1907. – 1954.), jedne od istaknutih osoba na području koloritnog slikarstva prve polovice 20. st., sasvim je očekivana. Stoga, nije bio neobičan prizor da svaku sliku istovremeno gleda po dvadeset do trideset osoba! Izloženo je 35 slika dopremljenih iz Museo Dolores Olmedo iz Mexico Cityja koje pripadaju najranijem razdoblju njezinog stvaralaštva. Iznesene su također projekcije kratkih filmova o životu umjetnice i njezinog muža Diega te dokumentarac o ljubavnom dnevniku koje je posvetila Diegu. Zidovi su, pored slika, bili ispunjeni citatima i fotografijama iz djetinjstva i članovima obitelji, praćeni kronološkim prikazom povijesti Meksika od njezinog rođenja do smrti. U zadnjem dijelu izložbe napravljen je osvrt na utjecaj koji ova umjetnica i danas ima na društvo, ponajviše na odijevanje i ukrasne dodatke. Izložba je također otkrila porijeklo Fride Kahlo s Mađarskom preko njezinog pradjeda koji se u 19. stoljeću odselio u Mexico. Ne čudi,stoga, povezanost ove izložbe s Budimpeštom!

Spuštajući se bedemskim stubama s grupom putnika napustila sam Budim u večernjim satima, uz osvrt da mi je ovaj jednodnevni izlet pružio dovoljno razloga za ponovni no duži boravak u mađarskoj metropoli.

Piše: Božena Glavan, godina 2018.

HistoricArt.com.hr