Duždeva palača - mjesto prigovora i žalbi

Duždeva palača - mjesto prigovora i žalbi

Duždeva palača (Palazzo Ducale) gotička je građevina, smještena na venecijanskoj glavnoj rivi. Jedna je od prvih građevina s kojom se susretne svaki posjetitelj Venecije - grada na lagunama.

Gradnja je trajala od 1309. do 1424. godine, najvjerojatnije po projektu Filippa Calendarija, na mjestu starijeg utvrđenog objekta o kojem se pouzdano malo zna. Kipari Giovanni Bon i njegov sin Bartolomeo Bon isklesali su 1442. godine monumentalni kasnogotički ulaz u palaču - Porta della Carta - iz Piazzette -  koji vodi do centralnog dvorišta palače.

Po umjetničkom stilu dominiraju renesansni i gotički elementi. Bila je teško oštećena u požaru 1574., a kasnija obnova značila je produžetak građevine sa zatvorom (Piombi) preko Mosta uzdaha (Ponte dei sospiri). Palača ima slikovita kamena pročelja, na kojima je niz gotičkih arkada u donjem dijelu te fina ornamentika s velikim monoforama u gornjem dijelu.

Unutrašnjost je također prekrasna, a svoja djela ondje su ostavili i neki od velikih umjetnika poput Tiziana ili Tintoretta.

Duždeva palača je bila službena rezidencija mletačkog dužda, no u njoj su bile smještene i brojne političke institucije Mletačke Republike sve do Napoleonove okupacije grada i propasti Republike. Mletcima je upravljala aristokratska elita, ali su obični građani ipak imali mogućnost podnošenja pismenih prigovora i žalbi koje su mogli anonimno ubaciti u lavlja usta (Bocca di leone), nešto poput sandučića za pritužbe. Žalbe i dojave građana ipak su se vrlo pažljivo provjeravale, u jednoj od soba palače Sala della Bussola, a ako bi se pokazale istinitima, bilo je i teških posljedica.

 

POGLEDAJTE: povijesni roman o gradu Ninu u doba Mletačke Republikehttps://www.webknjizara.hr/knjige/u-krilu-lava-bozena-glavan

 

Zanimljivo je da je palača građena po modelu Dioklecijanove palače u nekadašnjoj Saloni. Pored toga još su dva detalja vezana za hrvatsku prošlost. Prvi detalj je dvorana 'Sala dello Scudo', u kojoj su zidovi oslikani kartama koje prikazuju Europljanima tada poznati svijet. Mnoge od njih prikazuju istraživanja i otkrića Marka Pola, slavnog pustolova, za kojeg se pretpostavlja da potječe s Korčule. Drugi zanimljiv detalj vezan je uz materijal od kojeg se gradila Palača. Naime, jedan od tih materijala bio je istarski kamen, koji se i inače često koristio u izgradnji Venecije.

Danas je taj prostor muzej otvoren za javnost, a njegovu unutrašnjost možete razgledati OVDJE: https://palazzoducale.visitmuve.it/

 

 

 

Izvor: Histpricart.com.hr