Dvorac Miramare u Trstu - mjesto s prekrasnim pogledom i vrtom

Dvorac Miramare u Trstu - mjesto s prekrasnim pogledom i vrtom

Dvorac je kao svoju rezidenciju dao podići habsburški nadvojvoda Ferdinand Maksimilijan. Najvećim dijelom dovršen je 1860. godine, kada se Maksimilijan ondje uselio sa svojom suprugom Charlottom od Belgije.

Maksimilijan je nekoliko godina kasnije postao meksički car te su supruga i on napustili Miramare i život nastavili tisućama kilometara daleko od Trsta. No politička previranja dovela su do svrgavanja Maksimilijana i monarhista s vlasti, nakon čega je pogubljen od strane republikanaca.

Supruga Charlotta već se ranije zaputila u Europu po pomoć, no nije je dobila te se u Meksiko više nije vraćala. Ubrzo je oboljela i provela nekoliko mjeseci u Castellettu, dijelu miramarskog kompleksa u kojemu je dvorski par boravio i prije useljenja u Dvorac. Nakon tpga se odselila u Belgiju, a u Miramare se nikada nije vratila.

Dvorski kompleks dugo se koristio za povremene boravke Habsburgovaca, prije svega popularne carice Sisi. Početkom Prvog svjetskog rata, Dvorac počinje dijeliti turbulentnu povijest grada kojem pripada, pa tako 1918. godine potpada pod talijansku vlast i na neko vrijeme postaje muzej. No već 1931. godine preuzima ga vojvoda Amedeo iz plemićke obitelji Savoy, u to vrijeme talijanske kraljevske obitelji, te ga modernizira u skladu sa svojim potrebama.

Miramare je danas jedan od najprepoznatljivijih tršćanskih motiva. Odlučite li se na putovanje u Trst, svakako izdvojite koji sat za posjet ovom kompleksu. Osim samoga dvorca i parka, zanimljive su i šetnice koje ga okružuju, s kojih se, jednako kao i kod dvorca, pruža izvrstan pogled na grad i okolicu.
 

 

 

Izvor: putovnica.net, histpricart.com.hr