ISTANBUL - povijesne lokacije koje morate obići

ISTANBUL - povijesne lokacije koje morate obići

Istanbul je grad bogate povijesti, kulture i arhitekture, te nudi mnogo zanimljivosti za posjetitelje. Evo nekoliko ključnih mjesta koja biste trebali razmotriti prilikom posjeta Istanbulu:

Aja Sofija (Hagia Sophia): Aja Sofija je jedno od najpoznatijih zdanja u Istanbulu. Sagrađena je kao pravoslavna katedrala, potom postala džamija i na kraju muzej. Danas je ponovno džamija. Unutar Aja Sofije možete vidjeti prekrasnu kombinaciju kršćanske i islamske arhitekture.

Plava džamija (Sultanahmet Camii): Plava džamija je jedna od najljepših džamija u Istanbulu. Poznata je po svojim plavim keramičkim pločicama koje prekrivaju unutrašnjost. Džamija je smještena uz Aja Sofiju i Sultanahmet meydan (Trg).

Topkapi palača (Topkapı Sarayı): Topkapi palača je bila rezidencija osmanskih sultana tijekom stoljeća. Posjetitelji mogu razgledati različite odaje, hareme, blago i druge fascinantne dijelove palače.

Kapali Čaršija (Grand Bazaar): Kapali Čaršija je jedan od najvećih pokrivenih bazaara na svijetu. Ovdje možete pronaći širok raspon proizvoda, uključujući suvenire, tepihe, začine, nakit i tekstil.

Sulejmanova džamija (Süleymaniye Camii): Ova džamija, sagrađena u 16. stoljeću, predstavlja izvanredan primjer osmanske arhitekture. Sulejmanova džamija nudi prekrasan pogled na grad i Bospor.

Galata toranj (Galata Kulesi): Galata toranj nudi panoramski pogled na grad i Bospor. Također se nalazi u blizini modernog dijela Istanbula, gdje možete uživati u šetnji po četvrti Beyoglu.

Chora crkva (Kariye Müzesi): Chora crkva je poznata po svojim izvanrednim mozaicima i freskama koje datiraju iz bizantskog razdoblja.

Bospor (Boğaziçi): Bospor je tjesnac koji razdvaja europski i azijski dio Istanbula. Vožnja brodom Bosporom pruža jedinstveni pogled na obale grada.

Tursko kupatilo (hamam): Posjet turskom kupatilu dio je autentičnog iskustva u Istanbulu. Mnogi stari hamami su još uvijek otvoreni za posjetitelje.

Moda četvrt (Kadıköy): Ovo je moderna četvrt na azijskoj strani Istanbula s mnoštvom kafića, restorana, trgovina i živahnom atmosferom.

 

Istanbul je grad bogate baštine i raznolike ponude, pa se preporučuje istražiti i otkriti manje poznate dijelove kako biste dobili cjelovitu sliku ovog fascinantnog grada.

 

 

Izvor: Historicart.com.hr