Kuće skladatelja kao muzeji za razgledavanje

Kuće skladatelja kao muzeji za razgledavanje

 

 

Kuće nekih od najvećih skladatelja u prošlosti danas su muzeji. Dnevno ih posjeti na stotine turista i ljubitelja klasične glazbe.
Ovdje predstavljamo nekoliko njih koji su zbog geografske blizine odličan prijedlog za vikend - putovanje.


Kuća Wofganga Amadeusa Mozarta u Salzburgu u Austriji nalazi se u blizini katedrale svetog Stjepana u centru Beča. Skladatelj je ovdje živio od 1784. do 1786. Ovdje je i najviše skladao. Izloženi su eksponati, poput odjeće i notnih zapisa. Jedna prostorija pretvorena je u koncertnu dvoranu s redovnim koncertnim repertoarom. Neke od prostorije muzeja iznajmljuju se za svečane prilike, poput vjenčanja te za poslovne domjenke.


Malherova kuća Komponierhauschen nalazi se na brdu iznad jezera Wörthersee kod Klagenfurta u Austriji. Sagrađena je 1900. godine u središtu šumskog krajolika. Ondje je Gustav Mahler skladao svoja djela, među kojima je i monumentalnu Osmu simfoniju (ili simfoniju za tisuće izvođača). Unutra su eksponati s prikazom biografije i notnih zapisa. Budući da  se radi o prostoru na svega 20 metara kvadratnih nema puno eksponata, a u središtu prostorije nalazi se klavir na kojem je skladatelj radio. Oko kuće za lijepog vremena održavaju se glazbene radionice.

Giaccomo Puccini rođen je u talijanskom gradu Lucca gdje je živio u kući koja se nalazi na jednom od manjih trgova toga grada. Posjetitelji prolaze kroz prostorije po kući i  svaka soba ima kratak opis za što se koristila u vrijeme skladateljevog života. Izložene su i partiture u rukopisu, fotografije i kostimi iz opera te klavir.


Antonio Vivaldi, skladatelj barokne glazbe, živio je u Veneciji u predjelu Castello gdje je skladao najveća svoja djela. Njegova kuća Muzej ima izložene predmete koji potvrđuju njegov skladateljski rad, no čuvena Vivaldijeva violina koju posjetitelji žele pogledati nažalost ovdje nije izložena. 

 


Izvor: Historicart.com.hr