LISABON - polazišna točka pomorskih ekspedicija

LISABON - polazišna točka pomorskih ekspedicija

13.07.

Glavni grad Portugala, Lisabon (Lisboa) svoj specifičan urbani izgled duguje secesijskim zgradama i koloritnim pročeljima zgrada na brežuljcima. Upravo ova dobro očuvana arhitektura svjedoči njegovoj bogatoj povijesti, a geografski smještaj koji gradskim plažama daje predivan pogleda na otvoreni Atlanski ocean čini ovaj grad iznimno zanimljiv turistima koji ga svakodnevno posjećuju u velikim brojkama.

Lisabon je za Gaja Julija Cezara bio je municipij (Felicitas Iulia), a za cara Augusta glavni grad provincije Luzitanije. Početkom 5. st. potpao je pod vlast Alana, potom Vizigota (nakon 450. pa do razdoblja između 711. i 716) i Arapa. Pod arapskom je vlašću, unatoč privremenim osvajanjima Normana (844) i Alfonsa VI. Hrabroga (1093) ostao sve do 1147., kada ga je u doba rekongviste osvojio portugalski kralj Alfons I. Henríquez, s pomoću engleskih i drugih križara i učinio ga privremenom prijestolnicom. Stalnom prijestolnicom portugalskoga kraljevstva Lisabon je postao 1260., kada je utemeljeno i prvo sveučilište.

Grad svoj najveći uspon doživljava u razdoblju od 15. do 17. stoljeća, kada postaje važna pomorska luka za otkrivanje novih krajeva (Vasco Da Gamma iz Lisabona je 1498. krenuo prema Indiji i tako Europi omogućio uvoz novih začina, dok je u 17. st. nekoliko pomorskih ekspedicija putovalo iz Lisabona prema Južnoj Americi u potrazi za velikim rudnikom zlata). Svoju moć Lisabon je izgubio nakon razornog potresa 1755., no njegova povijest ostala je zabilježena u muzejima i crkvama koji su svakodnevno dostupni za razgledavanje turistima.

 

Odlučite li se otputovati u Lisabon savjetujemo da POSJETITE SLJEDEĆE ZNAMENITOSTI:

 

Park nacija (Parques das Nações) s paviljonima, koncertnom dvoranom, akvarijem i drugim pratećim sadržajima (željeznička stanica Oriente i dr.) igrađen za potrebe održavanja svjetske izložbe Expo 98, posvećene morima i oceanima, uz obalu Teja.

 

Castel  de Sao Jorge – srednjovjekovni dvorac na brežuljku u utvrđenoj citadeli. To je lijepa pravokutna građevina s 10 tornjeva, koja je tijekom srednjega i ranog novog vijeka služila kao posljednje uporište otpora grada.


Nacionalni muzej drevne umjetnosti - smješten u palači iz 17. st. Jedan je od najvažnijih muzeja u Portugalu i sadrži zbirku lijepih umjetnosti, kipova, gravura, nakita, keramike, tekstila i namještaja.

Samostan Jerónimos – na trijemu ima golemi spomenik podignut u čast portugalskim pomorcima, primjer manuelinske arhitekture.


U blizini je Toranj Belem (Torre de Belém) – sagrađen u 16. St. u čast Vascu Da Gammi kao utvrda usred rijeke Tajo radi zaštite Lisabona. Ta obrambena, ali ipak elegantna konstrukcija, jedan je od gradskih simbola, spomenik portugalskoj moći iz razdoblja velikih otkrića.

 

 

PUTOVANJE U LISABON

 

U suradnji s putničkom agencijom KOMPAS donosimo Vam  ranžman za putovanje u Portugal. Više otkrijte na linku: http://www.kompas.hr/hr/Putovanja/Lisabon-city-stay-6-dana-/-5-noci.aspx?tabId=itinerer

Izvor: Historicart.com.hr, 501 grad kojeg morate posjetiti, Hrvatska enciklopedija