Putevima Feničana - odmor za pamćenje!

Putevima Feničana - odmor za pamćenje!

U ovoj priči vodimo Vas u Libanon, na sjevernoafričkoj  obali.

Mediteranska klima oduševit će svakog željnog toplih i ugodnih temperatura.

 

Glavni grad je Bejrut. Zovu ga Parizom Bliskog istoka. Francuski jezik uzima se kao službeni. No domaći pozdrav glasi "Selam!".

Za sporazumijevanje dovoljan je engleski jezik kojim govore domaći stanovnici bez većih problema.

Bejrut gleda na Mediteransko more, s dugačkim pješčanim plažama na kojima su ploče s kratkim opisima povijesti grada.

 

Arheološko nalazište Balbek udaljeno je na oko sat vremena od glavnoga grada. Nekad je bio luka Feničana i mjesto odakle su brodovima prevozili svoju robu i razvijali trgovinu -  gospodarsku granu po kojoj su bili poznati u starome vijeku.

 

Različiti stilovi. Arapska kultura iz srednjega vijeka vidljiva je i danas - ponajprije u očuvanoj arhitekturi uklopljenoj u moderne visoke zgrade. Grčka, rimska i bizantska vlast  također su ostavili svoje tragove u libanonskim gradovima.

Na ovom lokalitetu nekad se nalazio hram feničkoga boga Bala, a zatim su ga zamijenila tri: jedan posvećen Jupiteru, drugi Bakusu i treći Veneri.

Hramovi su pretvoreni u crkve tokom bizantskoga vremena. U doba Arapa bili su prenamijenjeni u džamije. Ipak, znatna oštećenja doživjeli su u potresima.

Zbog svoje ljepote primamljivi su mladencima, kojima su jedna od popularnih lokacija za fotografiranje. 

"Fenički" gradovi još su Medina, Sidon i Tir u kojima možete kupiti predivne sapune, šarenu tjesteninu, tkaninu i začine. 

 

Za kraj. Brojni klubovi s luksuznom ponudom hrane, pića i zabavom, pružaju mogućnost za dobar večernji provod.

Ako se odlučite putovati preko agencija svakako se raspitajte kod onih koje su specijalizirane za organizaciju putovanja po Bliskom Istoku.

Za posjet Libanonu u vlastitom aranžmanu možete pronaći povoljan smještaj već za 10ak eura po danu.

Pristupačne cijene (za tjedna dana iznos od 150 do 200 eura pokrit će troškove hrane, pića i pokojeg suvenira). No zbog novonastale inflacije, najbolje je novac mijenjati u mjenjačnicama. Nacionalna valuta je lira. 

 

 Izvor: Historicart.com.hr