VENECIJA - kraljica mora, umjetnosti i srednjovjekovnih običaja!

VENECIJA - kraljica mora, umjetnosti i srednjovjekovnih običaja!

Posjet Veneciji zadivit će Vas svojom prošlošću, ali i začuditi gužvom koja dominira ulicama grada.

Nekada moćna kao država, danas je tek meka turističkih posjeta. Statistike pokazuju da grad na Lagunama dnevno posjeti do trideset tisuća turista, a vikendom do ček pedeset tisuća.

Tijekom prošlosti, kao sjedište Mletačke Republike, Venecija je u svoje okrilje primala najistaknutije umjetnike, književnike, gospodarstvenike i osobe iz crkvenog života te je od 13. do svog konca u 18. stoljeću slovila kao ekonomska i kulturna meka svijeta. Bila je središnje mjesto težnje za boravkom mnogih naroda Europe; useljenici su bili porijeklom s Bliskoga stoka, istočnoga dijela Jadrana te iz unutrašnjosti europskoga kontinenta. Venecija je prednjačila kao pomorska sila, a njezin Arsenal za izradu svakovrsnih jedrenjaka postao je uzor u brodogradnji mnogim pomorskim gradovima u svijetu. Multikulturalnost, kako bismo danas rekli, Venecija je njegovala od svojih ranih početaka u srednjem vijeku, a dokaz tomu su gradski predjeli (sestiere) u kojima su useljenici živjeli, njegujući svoj identitet kroz običaje, jezik i vjeru iz mjesta odakle su potjecali. Jedna od tih useljeničkih skupina bila je i hrvatska koja je svoje utočište pronašla u bratovštini sv. Jurja i Tripuna u predjelu Castello, na rivi, glavnom lučkom pristaništu svakog posjetitelja Veneciji. Od tuda naziv Riva degli Schiavoni – Riva od Hrvatov! Ostavit će pridošli Hrvati iznimno značajan doprinos venecijanskome razvoju; Andrija Medulić najreprezentativniji je primjer umjetničke ostavštine te se uz Tintoretta, koji je oslikao čuveni svod Duždeve palače, ubraja među predstavnike venecijanskoga slikarstva settecenta!

Ipak, Mletačka Republika nije mogla trajati vječno… nove pomorske države, Engleska, Nizozemska, Portugal i Španjolska, od 16. st. polako napreduju sa svojim pomorskim oceanskim ekspedicijama, a njih prati trgovina, jedna od najunosnijih gospodarskih grana toga vremena. Oslabljena na svojim poznatim morskim pravcima u Sredozemlju, teško se suočavala i s vojnim prijetnjama koje su dolazile s europske kopnene strane; napoleonski ratovi nisu zaobišli sjevernu Lombardiju i Venecija je morala ustuknuti pred njegovim trupama. Mirom u Campoformiju 1797. godine dužd je potpisao kapitulaciju, a Mletačka Republika službeno je prestala postojati. No, njezina toliko bajkovita povijest i dalje zadivljuje. Venecija je, može se reći, dokaz da su političke funkcije prolazne, dok umjetnost i tradicija (poput vožnje gondolama i karneval) ostaju.

Stoga, posjetite Veneciju – kraljicu mora, umjetnosti i srednjovjekovnih običaja!

 

Nekoliko ponuda za jednodnevne ili vikend izlete u Veneciju pogledajte OVDJE.

 

 

Izvor: Historicart.com.hr

Preporučujemo knjige

Lavr

Lavr

Jevgenij Vodolazkin
Daniel Stein, prevoditelj

Daniel Stein, prevoditelj

Ljudmila Ulicka
533 dana

533 dana

Cees Nooteboom
Morski vukovi

Morski vukovi

Lars Brownworth
Nebo puno knjiga

Nebo puno knjiga

Amy Meyerson
Jurijan: Mač i Zmaj

Jurijan: Mač i Zmaj

Taylor R. Marshall
Lažna svjedočanstva

Lažna svjedočanstva

Rodney Stark
Portreti gradova

Portreti gradova

Viktor Žmegač
Kolekcionar grijeha

Kolekcionar grijeha

Daria Desombre
Sv. Pavao

Sv. Pavao

Tom Wright
Njemački život

Njemački život

Brunhilde Pomsel, Thore D. Hansen
Dogodine u Havani

Dogodine u Havani

Chanel Cleeton
Crni otok Marka Pola

Crni otok Marka Pola

Aline Apostolska
Kradljivac kave

Kradljivac kave

Tom Hillenbrand
Obraćenica

Obraćenica

Stefan Hertmans
Marulov san

Marulov san

Dino Milinović
Carica Romanovih

Carica Romanovih

C. W. Gortner
Mona Lisa

Mona Lisa

Dianne Hales