Obnovljene freske u SIKSTINSKOJ KAPELI

Obnovljene freske u SIKSTINSKOJ KAPELI

U Sikstinsku kapelu svakoga dana dolazi mnoštvo ljudi, a u razdoblju visoke turističke sezone do njih 25.000. Nakon čišćenja i restauracije kapele u protekle dvije godine, freske su ponovno zasjale u izvornim bojama, tonovima i kontrastima. 

POSLJEDNJI SUD – biblijska priča u slikama, od suda do uskrsnuća

Posljednji sud jedno je od najveličanstvenijih Michelangelovih umjetničkih djela, a stvarao ga je pet godina. Likovi te impresivne vizije naslikani su tako majstorski da ostavljaju dojam trodimenzionalnosti te nam se čini da će svakoga trena stupiti među nas. Freska prikazuje ponovni dolazak Krista kao Nebeskog Suca na Zemlju, kako bi sudio živima i mrtvima.

SVOD – nebeska perspektiva biblijskog prikaza Otkrivenja

Svod Sikstinske kapele predstavlja složenu kompoziciju s prizorma biblijskog Postanka svijeta, pravi arhitektonski univerzum s više od 300 likova. Da bi dovršio to iznimno djelo na oko 520 četvornih metara, Michelangelu je trebalo četiri godine. Većinu je vremena u gotovo nemogućim uvjetima radio sam, na visini većoj od 20 metara od tla. Slikao je na udaljenosti od jednog metra od stropa, čak 18 sati dnevno, pri čemu mu je boja kapala u oči.

FRESKE –najljepši primjer renesansnog slikarstva

Freske na bočnim zidovima Sikstinske kapele napravljene su između jeseni 1481. i ljeta 1483. te predstavljaju jedinstveni pogled fresaka visoke talijanske renesanse čiji su autori Perugino, Botticelli, Ghirlandaio, Cosimo Reselli i drugi. Prizori iz Mojsijeva i Isusova života prikazuju prijelaz Starog u Novi zavjet. Niz portreti papa i svečani ukras na bočnome zidu papa, nasljednika sv. Petra, osigurava da novi zakon štiti Crkvu koju je utemeljio Krist. Moć rimskih papa i temelj opće Crkve prikazani su veličanstvenom jednostavnošću i čudesnom prirodnošću.

NEKOLIKO ZANIMLJIVOSTI:

Sikstinska kapela jedno je od najvećih umjetničkih dostignuća u povijesti.

Dao ju je izgraditi Pap Pio IV,  a većinu najvrijednijih freski naručio je Papa Julije II.

Michelangelo zapravo nije želio taj posao, dok je oslikavao svod bio je nesretan i iscrpljen.

Na slici "Posljednji sud" naslikao je na dva mjesta vlastito namrgođeno lice.

Golotinja se smatrala neprimjerenom pa su naknadno dijelovi tijela prekriveni.

Danas kapelicu posjećuje do 50 000 ljudi, a u njoj se kruni novi papa.

 

 

PREPORUKA:

http://www.historicart.com.hr/knjige/u-krilu-lava-727

 

Izvor: Historicart.com.hr