Susan Meissner

Posljednja godina rata

Povijesni roman

Divna i potresna priča o prijateljstvu, ljubavi i nadi u jednom od najmračnijih trenutaka ljudske povijesti. Elise Sontag tipična je četrnaestogodišnjakinja iz Iowe 1943. godine koja nije previše svjesna rata koji odjekuje s druge strane oceana.

Eric Hobsbawm

Banditi

Povijesna knjiga

Banditi su razbojnici i odmetnici koji su se uzdigli do statusa osvetnika i revolucionara. Neki, poput Robina Hooda, Roba Roya i Jesseja Jamesa, postali su planetarno popularni; drugi, poput balkanskih hajduka, indijskih dakoita i brazilskih cangaçeirosa, uživaju tek lokalnu slavu.

Amor Towles

Pravila uljudnosti

Povijesni roman

Godina je 1937. u New Yorku. Radnja se odvija u jazz baru u Greenwich Villageu između Katy i bankara Tinkera. Susret s njim omogućit će Katey da se upozna s visokim slojem društva tog grada. Roman je dostupan u prijevodu na hrvatski jezik od 1. studenoga.

 

 

Isabelle Schuler

Ja, Lady MacBethad

Povijesni roman

Bogat i sjajan povijesni ep Ja, Lady MacBethad ponovno zamišlja život Gruoch ingen Boite — stvarne škotske kraljice
koja je poslužila kao nadahnuće za jedan od Shakespeareovih najozloglašenijih likova.

Fiona Valpy

Priča iz Casablance

Povijesni roman

Maroko, 1941. Nakon što je Francuska pala pod nacističku okupaciju, dvanaestogodišnja Josie sa svojom je obitelji pobjegla u Casablancu, gdje čekaju siguran prijelaz u Ameriku. Život je ondje intenzivan poput sunca, svaki prizor, miris i zvuk preplavljuju joj osjetila u gradu punom nevjerojatnih ljudi. Svijet je to miljama daleko od problema kod kuće – i Josie to obožava!